Τι είναι το Laser;

Η λεξη laser σημαίνει ενίσχυση φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας.

Σε απλά Ελληνικά το Laser είναι ένα ενισχυμένο μονοχρωματικό φως, με συγκεκριμένο μήκος κύματος και μάλιστα όλα τα Laser ανήκουν στο φάσμα της ορατής και κυρίως της υπέρυθρης περιοχής και όχι στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Δηλαδή το Laser είναι μια συσκευή που όταν χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό είναι εντελώς ακίνδυνη και τελείως φιλική για τον ασθενή, γιατί είναι μόνο ένα φως!

Το laser KAVO που έχουμε στο ιατρείο μας είναι ένα multilaser (σκληρών και μαλακών ιστών) που το μήκος κύματος του παραγόμενου φωτός είναι 2940 nm. Αυτό το μήκος κύματος έχει την ιδιότητα να απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το νερό, και σε αυτή ακριβώς την απορρόφηση οφείλει την κοπτική του ιδιότητα, γιατί όλοι οι σκληροί ιστοί που μας ενδιαφέρουν, όπως η τερηδόνα, η αδαμαντίνη(σμάλτο), η οδοντίνη, η τρυγία(πέτρα), το οστό ή ακόμα και οι μαλακοί ιστοί, περιέχουν νερό. Να μην ξεχνάμε ότι και το κυτταρικό τοιχωμάτων μικροβίων περιέχει νερό. Δηλαδή όπου δρα αυτό το Laser έχουμε και πλήρη αποστείρωση

Από την άλλη μεριά, αυτό το μήκος κύματος έχει πολύ μικρό βάθος απορρόφησης, μόλις 1 mm, και για αυτόν τον λόγο η εκλυόμενη θερμότητα δεν γίνεται αντιληπτή από το νεύρο που βρίσκεται πιο κάτω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αυτό το Laser είναι τελείως ανώδυνο ή σχεδόν τελείως ανώδυνο. Έτσι με την χρήση ενός τέτοιου Laser, ο ενοχλητικός τροχός αλλά και η χρήση αναισθησίας τείνουν να γίνουν παρελθόν, σήμερα μπορούμε να κάνουμε σφραγίσματα με Laser χωρίς τροχό, χωρίς αναισθησία και φυσικά χωρίς πόνο!
Και μάλιστα, επειδή το Laser Kavo προσφέρει και πολύ καλή αδροποίηση – κάτι που είναι απαραίτητο για ένα γερό και πολύ όμορφο άσπρο σφράγισμα – αυτό σημαίνει και πολύ μικρότερο σφράγισμα. Δηλαδή αφαιρούμε μόνο την τερηδονισμένη ουσία και κάνουμε το σφράγισμα, ενώ με τον παραδοσιακό τροχό πολλές φορές πρέπει να τροχίσουμε και γερό δόντι για να δώσουμε αυτό που λέμε σχήμα συγκράτησης και να κάνουμε χημική αδροποίηση για να κολλήσει το σφράγισμα. Και φυσικά να μην παραλείψουμε ότι ο ήχος του Laser δεν έχει καμιά σχέση με τον ενοχλητικό ήχο του τροχού.

Εφαρμογές και πλεονεκτήματα

Η πιο σημαντική όμως εφαρμογή του Laser Kavo είναι στην ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. Από έναν από καθαρισμό μέχρι τη χειρουργική θεραπεία της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας ή της περιεμφυτευματτίτιδας, το Laser KAVO προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα μόνο με την χρήση ενός πρίσματος, χωρίς την ανάγκη χειρουργικών εργαλείων και ραμμάτων. Το KAVO Laser έχει ενσωματώσει ένα δεύτερο διαγνωστικό Laser, που εντοπίζει μόνο του την υποουλική τρυγία και δίνει αυτόματα την εντολή στο κυρίως Laser να την αφαιρέσει. Και εκτός από την αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας, έχουμε και την άμεση αποστείρωση του θυλάκου, κάτι που καμία άλλη συμβατική μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει.

Θεραπείες με Laser Kavo

 • ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ (ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΧΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ)
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ
 • 100% ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)
 • ΟΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
 • ΕΚΤΟΜΗ ΧΑΛΙΝΩΝ (ΧΕΙΛΕΩΝ – ΓΛΩΣΣΑΣ)
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ (ΠΑΓΩΜΕΝΟ) ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΦΘΑΣ
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΠΗΤΑ
 • ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ
 • ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΣΤΟΥ
 • ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Eπιλεκτική αυτόματη ανίχνευση laser

H τεχνολογία KAVO LASER διαθέτει επιλεκτική αυτόματη ανίχνευση laser, με την οποία καταστρέφονται τα βακτήρια σε δευτερόλεπτα, ακόμα και από τις πιο βαθειές τσέπες μεταξύ δοντιών και ούλων.
Η θεραπεία επικεντρώνεται μόνστις πληγείσες περιοχές, ενώ η υγειής ρίζα το τσιμέντο και ο συνδετικός ιστός παραμένουν ανέπαφα, σ’αυτήν την εξαιρετικά ήπια θεραπεία.
Οι ασθενείς με ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα που δέχονται θεραπεία με το Laser KAVO (σύμφωνα με πάνω από 230 μελέτες παγκοσμίως) εμφανίζουν στοιχεία επιθηλιακής πρόσφυσης,,νέου συνδετικού ιστού και αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών που καλύπτουν την ρίζα σε 30 ημέρες μόνο από την έναρξη της θεραπείας.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Laser λοιπόν είναι η ταχύτερη και μεγαλύτερη αναπλαστική του δράση σε σχέση με τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία. Για παράδειγμα, αν κάνουμε μια τομή με ένα Laser και δίπλα της μια δεύτερη ίδια τομή με ένα νυστέρι, η πρώτη σε 2 ημέρες θα είναι όπως θα είναι η δεύτερη μετά από 2 εβδομάδες , δηλαδή θα επουλωθεί πολύ ταχύτερα, ανώδυνα χωρίς υφίζηση και χωρίς να αφήσει ουλή.

Χειρουργικές εφαρμογές

Το μήκος κύματος του απορροφάται και από το οστό, καθώς και από τους μαλακούς ιστούς. Απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν αποκλειστικά με Laser σχεδόν αναίμακτα, και μερικές από αυτές χωρίς την χρήση αναισθησίας, ή μόνο με την χρήση ενός αναισθητικού spray.Αφαίρεση έγκλειστων δοντιών, κύστεων, όγκων, πλαστική οστού, προπροσθετική χειρουργική, ακρορριζεκτομές αλλά και απλές χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις χρήσης του Laser. Σήμερα μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμη και τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποκλειστικά με Laser.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές είναι στην καταπολέμηση της άφθας ή του έρπητα.

Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή αντιμετωπίσαμε κάποια από αυτές τις καταστάσεις που είναι αρκετά επώδυνες, διαρκούν περίπου 2 εβδομάδες και τα φάρμακα που παίρνουμε από το φαρμακείο συνήθως δεν έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με τη χρήση του Laser, αρκούν μερικά δευτερόλεπτα και οι βλάβες αυτές αποτελούν παρελθόν. Χωρίς την ανάγκη αναισθησίας, αρκούν μερικοί παλμοί από το Laser και η άφθα ή ο έρπητας θεραπεύονται, τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως και μετά από μια με δύο μέρες δεν υπάρχει ούτε σημάδι στο σημείο της επέμβασης.

Η εντυπωσιακή αντιμετώπιση της περιστεφανίτιδας, με τη χρήση Laser.

Η περιστεφανίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζουν οι φρονιμίτες, όπου τα ούλα διογκώνονται και σχηματίζουν μια πολύ επώδυνη καλύπτρα και ο ασθενής δυσκολεύεται ακόμη και να ανοιγοκλείσει το στόμα και παραμένει πρησμένος και πονάει για δυο περίπου εβδομάδες. Καθώς η εκτομή της καλύπτρας παρέχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα και η πάθηση συνήθως υποτροπιάζει και ξαναεμφανίζεται, η μόνη ουσιαστική μόνιμη θεραπεία είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό όμως αλλάζει με το Laser, καθώς η εκτομή της καλύπτρας γίνεται εύκολα, αναίμακτα, μόνο με την χρήση αναισθητικού spray, και λόγω της ταχύτερης, καλύτερης και μονιμότερης αναπλαστικής δράσης του Laser, έχει πολύ πιο μόνιμα αποτελέσματα και συνήθως η εξαγωγή του δοντιού αποφεύγεται.

Η χρήση Laser, στην ενδοδοντία

Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του στην Ενδοδοντία (δηλαδή στις Απονευρώσεις) όπου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οδοντίατρος είναι να καταπολεμήσει τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο ριζικό σωλήνα του δοντιού και κυρίως κάτω από αυτόν, στο περιρρίζιο, δηλαδή μέσα στο κόκαλο. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το Laser, που λόγω του μεγάλου βάθους διείσδυσης προσφέρει πλήρη αποστείρωση σε όλον αυτό το δυσπροσπέλαστο χώρο. Έτσι η απονεύρωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μόνο ραντεβού και με απόλυτη ασφάλεια για το αποτέλεσμα της.

Τελευταίο άφησα, κάτι λιγότερο ιατρικό, αλλά εξίσου σημαντικό στη σημερινή εποχή. Σε μια εποχή που οι συνθήκες απαιτούν ή και πολλές φορές επιβάλλουν την ανάγκη για ένα υγιές, όμορφο , λευκό χαμόγελο η λεύκανση έχει πια γίνει μια καθημερινή πράξη μέσα στα ιατρεία μας.
Μια ή δυο το πολύ επισκέψεις στο οδοντιατρείο είναι αρκετές για να αποκτήσουμε εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια το όμορφο λευκό χαμόγελο που επιθυμούσαμε και ζηλεύαμε τους άλλους που το είχαν.Συνοψίζοντας, θα ήθελα να κάνω μερικές ακόμα διευκρινήσεις για το LASER.

Συμπεράσματα

Σήμερα το LASER είναι ότι πιο σύγχρονο και φιλικό υπάρχει για τον οδοντιατρικό ασθενή. Απομακρύνει τον φόβο μας για τον τροχό και τον πόνο, ή ακόμα και για την αναισθησία. Απομακρύνει ακόμα και τον ενοχλητικό θόρυβο του τροχού, είναι ακίνδυνο και απόλυτα ασφαλές στα χέρια του εξειδικευμένου χρήστη, και φυσικά είναι ιδανικό για τα παιδία που συνήθως αντιδρούν με έντονο φόβο στην ιδέα του τροχού, της βελόνας κλπ και όλα αυτά με κόστος που είναι απόλυτα προσιτό στο εισόδημα του μέσου Έλληνα. Για όλους αυτούς τους λόγους το Laser αποτελεί ένα « φωτεινό χάδι » στις ανάγκες του σύγχρονου οδοντιατρικού ασθενούς.
Το οδοντιατρικό LASER αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Ένα δικό σας πλεονέκτημα!