ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλες ή σχεδόν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνεουν με τη χρήση LASER. Όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο. Το LASER που έχουμε στο ιατρείο μας είναι ένα LASER σκληρών και μαλακών ιστών. Το μήκος κύματος του απορροφάται και από το οστό, καθώς και από τους μαλακούς ιστούς. Απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν αποκλειστικά με Laser σχεδόν αναίμακτα, και μερικές από αυτές χωρίς την χρήση αναισθησίας, ή μόνο με την χρήση ενός αναισθητικού spray.Αφαίρεση  έγκλειστων δοντιών, κύστεων, όγκων, πλαστική οστού, προπροσθετική χειρουργική, ακρορριζεκτομές αλλά και απλές χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις χρήσης του Laser. Σήμερα μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμη και τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποκλειστικά με Laser.

Τι είναι οι χειρουργικές εξαγωγές δοντιών και ριζών;

Η χειρουργική εξαγωγή είναι η μέθοδος με την οποία αφαιρείται ένα δόντι μετά από την δημιουργία κρημνού και την αφαίρεση μέρους του περιβάλλοντος οστού. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά απλή και γρήγορη, χωρίς να ταλαιπωρεί τον ασθενή, εφόσον όμως τηρηθούν πιστά οι κανόνες που διέπουν την βασική χειρουργική τεχνική. Οι κυριότερες ενδείξεις χειρουργικής εξαγωγής είναι: Δόντια που παρουσιάζουν ασυνήθιστη μορφολογία ριζών ή έχουν έντονα κεκαμμένα ακρορρίζια. Σ’αυτή την περίπτωση η χειρουργική εξαγωγή γίνεται προληπτικά για να αποφευχθούν συγκεκριμένα ανεπιθύμητα συμβάματα (θραύση ρίζας ή ακρορριζίου,κάταγμα φατνιακού οστού κ.ά.) Δόντια με οδοντικές δυσπλασίες ή με αγκυλωμένες ρίζες. Έγκλειστα και ημιέγκλειστα δόντια. Η χειρουργική τεχνική που ακολουθείται είναι ανάλογη με την εντόπιση και τον τύπο του ημιεγκλείστου ή εγκλείστου δοντιού (αναφέρεται παρακάτω στην αντίστοιχη παράγραφο). Σπασμένα ακρορρίζια ή ρίζες οι οποίες βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των ούλων και είναι αδύνατο να αφαιρεθούν με άλλο τρόπο. Ρίζες με μεγάλες περιακρορριζικές αλλοιώσεις ή κύστεις οι οποίες είναι αδύνατον να αφαιρεθούν μόνο με το κοχλιάριο αποξέσεως. Νεογιλοί γομφίοι των οποίων οι ρίζες περιβάλλουν στενά τον διάδοχο μόνιμο.

Τι είναι οι χειρουργικές εξαγωγές εγκλείστων και ημιεγκλείστων δοντιών;

Μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται στη στοματική κοιλότητα, την πρώτη θέση από άποψη συχνότητας καταλαμβάνουν οι χειρουργικές εξαγωγές εγκλείστων και ημιεγκλείστων δοντιών και κυρίως σωφρονιστήρων. Η εξαγωγή αυτών των δοντιών, ανάλογα με την εντόπισή τους, μπορεί να είναι από απλή έως και πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Ανεξάρτητα όμως από τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης, σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της έχει η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση (ιατρικό ιστορικό, ακτινογραφικός έλεγχος). Ενδείξεις για την εξαγωγή των εγκλείστων και ημιεγκλείστων δοντιών: Περιστεφανίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στην περιοχή κυρίως των ημιεγκλείστων σωφρονιστήρων της κάτω γνάθου η οποία μπορεί να αποβεί πολύ επώδυνη για τους ασθενείς, αποφυγή ανάπτυξης τερηδόνας σε γειτονικό δόντι ( λόγω αδυναμίας διατήρησης σωστής στοματικής υγιεινής ), παρεμπόδιση της παραμόρφωσης της φυσιολογικής ανατομίας των μόνιμων δοντιών εξαιτίας της ύπαρξης υπεράριθμων δοντιών τα οποία παρακωλύουν την ανατολή των μόνιμων, πρόληψη για αποφυγή ορθοδοντικής ανωμαλίας και εξαγωγή δοντιών που προκαλούν απορρόφηση των ριζών των παρακείμενων δοντιών. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι η νεαρή ηλικία, διότι αποφεύγονται οι επιπλοκές και ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να αποβούν βαρύτερες με την πάροδο των ετών. Ακόμη, τα άτομα νεαρής ηλικίας αντιμετωπίζουν καλύτερα την διαδικασία και το stress της χειρουργικής επέμβασης και παρουσιάζουν ταχύτερη επούλωση του τραύματος.

Ελάτε σε επαφή

Έχετε κάποια οδοντική πάθηση που σας ταλαιπωρεί; Έχετε απορίες σχετικά με τις θεραπείες που εφαρμόζουμε και το κόστος τους; Τι καλύτερο από το να έρθετε σε επαφή μαζί μας και να σας κατατοπίσουμε, σχετικά; Μη διστάζετε τηλεφωνήστε μας ή στείλτε μας μήνυμα για να σας βοηθήσουμε.